
Çift Terapisinde Çiftlerden Birinin Diğerini Değiştirmek İstemesi
Çiftlerin hayatın bir araya getirişi ve seçimleriyle, ortaklıkları, çift oluşları, yani bir şekilde veya birçok şekilde birlikte oluşları vardır. Bazı noktalarda çiftlerin hayata bakışlarında, ortaklıklarında farklılaşma olur veya farklılıklar rahatsız edici olmaya başlar. Bu durumda taraflardan biri eşinin değişmesini ister.
Çift ve aile terapisine partnerinin değişmesini isteyerek başvuru yapan çiftlerin sayısının azımsanmayacak kadar fazla olduğunu gözlemlemekteyim. Değişim beklemek, değişim istemek doğaldır ve ilişkinin daha iyi olmasına etki edebilir; ancak değişimin ne olduğunu anlamak çok önemlidir. Çifte ait olan bu mesele çift ile birlikte ele alınarak anlaşılabilir. Dolayısıyla terapiye gelen bu “değişim” çiftten yalnızca birine ait bir mesele değildir. Terapide bu değişim isteği seans odasında terapistle beraber ele alınır ve çift birlikte değişmeye başlar.
Değiştirmek istenen nedir?
Bu değişimin anlamı nedir ?
Değişim, ilişkideki çiftlerden her biri için ne ifade eder ?
Değişim, ilişki için ne ifade eder ?
Eşlerden birinden gelen “değiş” talebi diğer eşin ruhsallığında nasıl yanıt bulur ?
İlişkinin içinde bir direnç mi oluşmuştur ?
Değişimi bekleyen kişi ve değişmesi beklenen kişi arasında nasıl bir ilişki dinamiği vardır ?
Yaşanan bu dinamiğin kişilerin çocukluk çağı deneyimleriyle, kök aileleriyle ilişkisi nedir ?
Akla gelen tüm bu soruların cevapları çiftlere göre farklılık gösterir. Bu anlamda çiftin bu sorulara üçüncü bakış vazifesi gören bir terapistle bakması yerinde olacaktır. Kişiler, ilişkinin dinamiğini anladıkça ilişkideki kişilerin kendilerine ve ilişkilerine yönelik bakışı derinleştireceklerdir.

Değiştirme Çabası Bir Tahakküme Dönüşebilir !
Çiftlerden birinin diğerinin değişmesine yönelik talebi, bir değişime zorlama ve ötekini kontrol etme halini alabilir. Bu arzunun bir tahakküm olayına dönüşmesi, çiftler arasında bir güç savaşına, çiftlerin birbirlerine mesafe almasına, bazen de bir çaresizliğe dönüşebilir.
İlişkide olanları yalnızca “eşim değişirse mutlu olacağız” diye düşünmek ilişkiye fayda sağlayacak başka yolları görmeyi engelleyebilir.
Değişim beklentisi benlik saygısını arttırma yoluna dönüştüğünde, değişime gelişime zorlanan kişinin varlığı ve istekleri göz ardı edilmiş olur. Bu durumda bir çiftten bahsetmek olası değildir. İlişki tek kişinin isteği ve hayallerinin olduğu bir yere dönüşmeye başlamıştır. Bu durumda çiftin ilerleyişi dirençle karşılaşır.
Çiftin iki üyesinin de birey oluşlarını sürdürdüğü, bu sayede çift kalabildikleri ve birbirlerinin isteklerine kulak verdikleri bir alana her zaman ihtiyaç vardır …
Klinik Psikolog
Müjgan Pekçetin
Bilgilendirici olmuş. Teşekkürler.